groene smoothie

Smoothie zonder banaan, 3 recepten

Ben je gek op smoothies, maar heb je de voorkeur voor een smoothie zonder banaan? Houd je meer van smoothies zonder fruit of probeer je fruitsuikers te beperken? Ondanks dat in veel smoothies banaan of ander fruit zit, zijn er genoeg andere lekkere ingrediënten om toe te voegen aan jouw gezonde sapje. En ook zonder banaan kun je je smoothies nog steeds lekker romig maken.

In dit artikel vind je drie smoothie recepten zonder banaan, waarvan zelfs twee smoothie recepten zonder fruit.

Een smoothie met weinig suiker

Houd je van een smoothie met weinig suiker, maar sluit je het niet helemaal uit? Dan kun je zorgen voor een smoothie met fruit, wat van zichzelf minder suiker dan gemiddeld bevat. Denk bijvoorbeeld aan frambozen of aardbei. Ondanks het feit dat dit zoet fruit is, bevat 100 gram aardbeien maar 4.9 gram suiker en frambozen zelfs maar 4.4 gram. Dat valt enorm mee dus. In combinatie met rode biet is deze smoothie ontzettend voedzaam. (Deze romige aardbeiensmoothie vind je vast ook heerlijk!)

Ingrediënten:

 • Een halve komkommer
 • Eén rode biet, gekookt (vocht mag ook in de smoothie)
 • Aardbeien, ongeveer 150 gram (vers of uit de diepvries)
 • Plantaardige melk, ongeveer 200 ml

Toegegeven: van rode biet moet je houden. Gevalletje ‘you hate it or you love it’. Over smaak valt te twisten, maar over de gezondheidsvoordelen niet. De hippe superfoods die we tegenwoordig in de winkel zien liggen, zijn qua prijs niet te vergelijken met rode biet. Rode bieten zijn goedkope superfoods. De gezondheidsvoordelen zitten in de betanine en betalaïne, dat sterke antioxidanten zijn.

Drink je deze smoothie net voordat je (zwaar) gaat sporten? Dan zorgt de rode biet er ook voor dat je lichaam meer zuurstof opneemt. Veel duursporters drinken daarom graag een rode bieten smoothie voordat ze zich inspannen.

Strawberries, aardbeiden op een stapel

Een smoothie zonder fruitsuikers en banaan

Ben je benieuwd naar een smoothie zonder fruitsuiker? In deze smoothie vind je een opvallende combinatie van ingrediënten die je in eerste instantie misschien niet zelf zou bedenken. Toch bevat deze smoothie veel gezonde vitaminen én goede vetten. Oftewel: topcombinatie.

Ingrediënten:

 • Eén avocado
 • Eén paprika
 • Eén derde courgette
 • Twee stengels bleekselderij
 • Water naar wens
 • Extra: mix een snufje kurkuma door je smoothie, voor wat extra smaak. Voeg je daar ook een klein snufje peper aan toe? Dan zorg je ervoor dat de kurkuma 20x zoveel wordt opgenomen.

Deze smoothie zonder fruitsuikers bevat veel vitamine C. Alleen dit stuk paprika bevat al drie keer zoveel vitamine C. De avocado in de smoothie maakt je sapje wat romiger, dus banaan heb je helemaal niet nodig.

Eerlijk is eerlijk, niet iedereen is een groot fan van bleekselderij. Toch is deze toevoeging een slimme keuze. Het bevat namelijk veel kalium (goed voor je hart), calcium (goed voor je botten) én het zorgt voor het omzetten van betà-caroteen naar vitamine A. Vitamine A zorgt voor een ijzersterke weerstand. Deze smoothie is een echte vitaminebom dus.

Een smoothie zonder fruit, maar met drie soorten groenten

Ben je fan van de smoothies zonder fruit, maar met veel groenten? Uit deze gezonde smoothie met maar liefst drie stuks (groen) fruit, haal je veel vitamines én je dagelijks aanbevolen hoeveelheid aan groenten. Wil je je smoothie nog gezonder maken? Zorg dan voor een topping van wat noten of hennepzaad om het helemaal af te maken.

Ingrediënten:

 • Eén halve courgette
 • Een halve komkommer, ongeschild
 • Twee volle handen spinazie
 • Handje cashewnoten (ongebrand en ongezouten)

Tip: muntblaadjes door je smoothie maken je drankje extra fris.

De courgette en de cashewnoten zorgen voor een romige structuur van je smoothie. Als de komkommer niet voor genoeg vocht zorgt om de smoothie drinkbaar te maken, voeg je wat extra water toe.

Groene smoothie, green smoothie

Wat is jouw favoriete smoothie zonder banaan?

Een smoothie met minder of geen (fruit)suikers of zonder banaan is niet vanzelfsprekend. In veel recepten zit veel fruit. Toch zijn er genoeg opties om af te wisselen om een overheerlijke smoothie te maken. Deze smoothies geven een echte vitamineboost en zijn een perfecte aanvulling op je dag.

Op zoek naar een snelle smoothie zonder banaan? Dan is onze Carrot Chia iets voor jou!

Terug naar blog