banaan als tussendoortje

Waarom banaan een gezond tussendoortje is

Als het gaat om gezonde tussendoortjes, is een banaan een van de beste keuzes die u kunt maken. Het is niet alleen lekker en gemakkelijk verkrijgbaar, maar het biedt ook veel voordelen voor je gezondheid. In deze blogpost zullen we enkele redenen bespreken waarom een banaan een gezond tussendoortje is.

Voedingsstoffen in bananen

Bananen zijn rijk aan verschillende voedingsstoffen die belangrijk zijn voor een gezond lichaam. Een gemiddelde banaan bevat bijvoorbeeld:

  • 105 calorieën
  • 1 gram eiwit
  • 0,3 gram vet
  • 27 gram koolhydraten
  • 3 gram vezels
  • 14% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C
  • 10% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B6
  • 12% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kalium


Deze voedingsstoffen hebben verschillende voordelen voor je gezondheid. Vitamine C is bijvoorbeeld belangrijk voor de immuniteit en kan helpen om ziektes te bestrijden. Vitamine B6 is belangrijk voor de hersenfunctie en het zenuwstelsel. Kalium is belangrijk voor de bloeddrukregulatie en de gezondheid van het hart.

Lage calorieën in bananen

Een van de belangrijkste voordelen van een banaan als tussendoortje is dat het relatief weinig calorieën bevat. Een middelgrote banaan bevat ongeveer 105 calorieën. Dit maakt het een goede keuze voor mensen die proberen af te vallen of hun gewicht onder controle te houden.

Bovendien bevatten bananen geen vet of cholesterol en zijn ze ook van nature vrij van natrium. Dit betekent dat het een gezonde snack is voor mensen die hun cholesterol- of natriumgehalte willen verlagen.

Langdurige energie uit bananen

Bananen bevatten complexe koolhydraten, die langzaam door het lichaam worden afgebroken. Hierdoor kan een banaan een langdurige bron van energie zijn, waardoor het een perfect tussendoortje kan zijn voor mensen die langdurige energie nodig hebben, zoals atleten.

Daarnaast bevatten bananen natuurlijke suikers zoals fructose, glucose en sucrose. Dit kan helpen om een ​​snelle energieboost te geven en het hongergevoel te verminderen.

Makkelijk en betaalbaar

Bananen zijn ook gemakkelijk verkrijgbaar en relatief goedkoop. Ze zijn bijna het hele jaar door verkrijgbaar en zijn vaak goedkoper dan andere soorten fruit. Dit maakt het een handige en betaalbare keuze voor een gezond tussendoortje.

Daarnaast zijn bananen gemakkelijk te transporteren en vereisen ze geen koeling, waardoor ze ideaal zijn om mee te nemen als tussendoortje voor onderweg of op het werk.

Bananen kunnen helpen bij gewichtsverlies

Naast het feit dat bananen weinig calorieën bevatten, kunnen ze ook helpen bij gewichtsverlies. Bananen zijn namelijk rijk aan vezels, wat kan helpen om een ​​vol gevoel te geven en het hongergevoel te verminderen. Dit kan leiden tot minder calorie-inname en uiteindelijk gewichtsverlies.

Bovendien kunnen bananen ook helpen bij het verbranden van vet. Bananen bevatten namelijk resistent zetmeel, een soort vezel die niet volledig kan worden afgebroken door het lichaam. Dit zorgt ervoor dat het langer in de darmen blijft, waardoor het de vetverbranding kan stimuleren.

Bananen kunnen de spijsvertering bevorderen

Bananen bevatten ook pectine, een oplosbare vezel die kan helpen bij het bevorderen van de spijsvertering en de gezondheid van de darmen. Pectine kan helpen om ontlasting te verzachten en constipatie te voorkomen.

Daarnaast bevatten bananen ook natuurlijke suikers zoals fructose, glucose en sucrose. Dit kan helpen om de groei van goede bacteriën in de darmen te bevorderen, wat kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en het versterken van het immuunsysteem.

Bananen kunnen de gezondheid van het hart verbeteren

Kalium is een belangrijke voedingsstof in bananen en kan helpen bij het reguleren van de bloeddruk. Dit kan op zijn beurt helpen bij het verminderen van het risico op hartaandoeningen en beroertes.

Daarnaast kunnen de antioxidanten in bananen helpen bij het verminderen van oxidatieve stress en ontstekingen in het lichaam. Dit kan ook bijdragen aan een betere gezondheid van het hart.

Is banaan een gezond tussendoortje?

In conclusie is een banaan een gezond tussendoortje vanwege de vele voedingsstoffen die het bevat, het lage caloriegehalte, de langdurige energie die het biedt en de vele gezondheidsvoordelen die het kan bieden. Of je nu probeert af te vallen, je spijsvertering te verbeteren of je hartgezondheid te verbeteren, een banaan kan een uitstekende keuze zijn voor een gezonde en voedzame snack.

Zorg ervoor dat je bananen opneemt in je gezonde dieet en probeer ze te combineren met andere gezonde voedingsmiddelen om een ​​nog voedzamer tussendoortje te creëren. De makkelijkste manier is natuurlijk een smoothie van sjakes. Daar zit banaan in én nog veel meer. Daarnaast is deze lekkere snack binnen 1 minuut klaar!

Terug naar blog