boerenkool op een hoopje voor in je smoothie

De beste basis voor smoothies

Welke smoothie basis heb je nodig als je iedere dag een lekkere smoothie op tafel wil zetten? Fruit vormt voor veel smoothies de basis. Toch is het ene stuk fruit geschikter dan het andere. In dit artikel lees je om welke fruitsoorten dit gaat, welke andere basisingrediënten onmisbaar zijn en hoe je lactosevrije smoothies maakt. Zo hoef je nooit meer op stel en sprong een sprintje naar de supermarkt te trekken. Zet deze ingrediënten vanaf nu daarom standaard op je boodschappenlijstje. Dat scheelt een hoop.

Niet geheel onbelangrijk: groenten en fruit zijn per definitie glutenvrij. Deze smoothies passen dus prima in een glutenvrij dieet.

Banaan als basis voor smoothies

In veel smoothie recepten zie je banaan als basis staan. En dat is niet voor niets. Met banaan door je smoothie maak je een romige basis, die altijd vol van smaak is. Je kunt kiezen voor bevroren banaan, verse banaan of de bananen die eigenlijk al te lang liggen. Ook als de bananen al bruin geworden zijn, kun je ze nog prima gebruiken in je smoothie recept.

Bananen zijn ontzettend gezond en bevatten veel vezels en kalium. Waar andere fruitsoorten veel vitamine C bevatten, bevatten bananen dat niet. Ze bevatten wel veel vitamine B6. B6 bevordert de stofwisseling en zorgt voor een goed immuunsysteem. Genoeg redenen om banaan als smoothie basis te gebruiken dus.

Houd je niet van banaan door je smoothies? Maak dan deze smoothie recepten zonder banaan en met veel groenten.

Melk of yoghurt als basisingrediënt

Naast water, wat natuurlijk ook vaak gebruikt wordt in smoothies om je smoothie lekker drinkbaar te maken, kun je ook melk of yoghurt toevoegen gebruiken als basis. Met melk of yoghurt maak je je smoothie nog zachter en smaakvoller. Ben je veganistisch of ben je gevoelig voor lactose? Dan kun je natuurlijk kiezen voor plantaardige producten zoals amandel-, haver-, soja- of kokosmelk. Op deze manier maak je een lactosevrije smoothie.

Met deze toevoegingen breng je je smoothie extra op smaak en zit je langer vol. Water levert natuurlijk geen energie op in de zin van calorieën.

Tip: Houd je van kokossmaak, maar vind je kokosmelk iets te vet? Dan kun je ook afwisselen met kokoswater.

Extra eiwitten

Wil je extra eiwitten toevoegen aan je smoothie? Mix dan een paar lepels eiwitpoeder door je smoothie recept. Op deze manier is je een smoothie een perfecte aanvulling op je voeding na het sporten. Je eiwitten aanvullen na het sporten zorgt voor minder spierpijn de volgende dag.

Overigens is het altijd goed om te zorgen dat je genoeg eiwitten per dag binnenkrijgt en dat dit in balans is in vergelijking met de koolhydraten en vetten. We zijn namelijk geneigd om te weinig eiwitten te eten. Eiwitpoeder (tegenwoordig ook in plantaardige vorm) is in dat geval een goede toevoeging.

Gebruik groenten

Groenten door je smoothies doen, is een slimme manier om iedere dag aan je ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) groenten te komen. Ideale groenten als basis zijn spinazie, boerenkool, bleekselderij, broccoli, andijvie of avocado. Als je voor de eerste keer een smoothie maakt met deze groenten kijk je misschien raar op, want de smoothies worden gifgroen. We beloven je: de smoothie is véél lekkerder dan het eruit ziet.

Wil je ook gekookte groente door je smoothie mengen? Dat kan natuurlijk. Het kost alleen wat meer tijd en niet alle gekookte groenten zijn even lekker in een smoothie. Probeer, expertimenteer en kijk wat werkt voor jou. Kook eens een pompoen, of maak gebruik van gekookte rode bieten.

Vermijd deze ingrediënten als basis voor je smoothie

Je kunt in principe (bijna) alles wat je lekker vindt in een smoothie doen, maar sommige groenten of fruit zijn nu wel wat minder geschikt als basis voor een smoothie. Denk bijvoorbeeld aan fruit dat veel water bevat: watermeloen, druiven of sinaasappels. Je smoothie wordt te waterig. Nogmaals: heerlijk als toevoeging, maar als standaard basis net iets minder handig.

Beste basis voor smoothies

Koop bananen, zorg voor koemelk of juist lactosevrije ingrediënten, voeg je gewenste groenten naar keuze toe et voila: jouw glutenvrije smoothie staat op tafel. Naast deze basisingrediënten kun je eindeloos variëren met extra toevoegingen, zodat je iedere dag een nieuwe smoothie hebt.

Zelfgemaakte smoothies zijn een perfecte manier om je dag vol energie te starten, om tussendoor lekker fit te blijven en zijn ook een goede aanvulling op je lunch.
Drink smakelijk!

Niet hoeven nadenken over je basis? Bestel dan snelle en gezonde smoothies bij Sjakes. Bekijk hier onze verschillende smoothies.

Terug naar blog