rode smoothie bowl met aardbei en banaan

Hoe maak je een smoothie bowl?

Een smoothie bowl. Het woord zegt het eigenlijk al: een smoothie in een schaal. Eigenlijk een gewone smoothie, maar je eet het met een lepel en je maakt het af met een heerlijke topping. Nog mooier dan een drinkbare smoothie. Maar hoe maak je een smoothie bowl? En wat zijn lekkere smoothiebowl recepten? In dit artikel lees je alles over smoothie bowls en de ingrediënten die je hiervoor nodig hebt.

Bevroren fruit als basis voor een smoothie bowl

Smoothie bowls zijn dikker dan drinkbare smoothies. Maar hoe maak je jouw smoothiebowl zo lekker dik? Het geheim is geen water en voor een frisse smoothie meer bevroren fruit. Bij een ‘normale’ smoothie is water vaak de grootste toevoeging, maar bij smoothie bowls wil je juist een dikke(re) substantie. Bevroren banaan, blauwe bessen of ander bevroren gemixt fruit is goed als basis. Heerlijk voor in de zomer!

Natuurlijk is het mogelijk om vloeibare ingrediënten zoals yoghurt of melk toe te voegen, maar gebruik niet teveel. Mix er vers fruit of groenten doorheen en eindig met de bevroren producten. Dit is dé truc voor het maken van een gladde structuur voor je smoothie bowl.

Açai bowl

Een smoothie bowl met bevroren bessen lijkt een beetje op de açai bowl afkomstig uit Brazilië. De açai is een zwarte bes met veel antioxidanten en verondersteld wordt dat dit één van de gezondste bessen ter wereld is. De populariteit van de açai bowl is vanuit Zuid-Amerika overgewaaid naar Europa. Ondanks het feit dat in Nederland moeilijk açai bessen te verkrijgen zijn, kun je de smoothie bowl wel nabootsen met bevroren bosbessen.

Ook kun je açai pulp bestellen bij diverse online shops.

De toppings

Om je smoothiebowl helemaal ‘Insta-proof’ te maken, maak je het af met verschillende toppings. Denk bijvoorbeeld aan diverse noten, lijnzaad, verse blauwe bessen of dunne schijfjes banaan, maar ook kokosvlokken of (zelfgemaakte) muesli. Wil je je smoothie zoeter maken met geraspte chocolade? Ook dat kan. Alle lekkere dingen in de keukenkastjes zijn een prima topping voor je smoothie bowl. Wissel dus af met je favoriete ingrediënten.

De bowl is een vullende maaltijd, omdat je er met de toppings voor zorgt dat je meer binnenkrijgt dan enkel groenten en fruit. Leg je toppings netjes in rijtjes naast elkaar voor het mooiste effect. De smaak verandert niet als je de toppings er random overheen strooit, maar het oog wil ook wat!

Twee smoothie bowl recepten

Hoe maak je een smoothiebowl? Hieronder vind je twee overheerlijke én gezonde smoothie bowl recepten. Mix de ingrediënten door elkaar en voeg een topping toe. Zo heb je nooit meer een excuus om een gezond en voedzaam ontbijt over te slaan.

Smoothie bowl met groene groenten

Zin in een groene smoothiebowl? Deze gezonde smoothie bowl is een mix tussen fruit en groenten en is lekker romig en vol.

Ingrediënten:

  • Eén of twee volle handen spinazie
  • Halve avocado
  • Eén banaan
  • 200 ml yoghurt
  • 150 gram mango (geschild en gesneden)

Mix deze ingrediënten in de blender, schenk het in een mooie schaal en maak je bowl af met lekkere toppings. Onze aanrader? Amandelen, cacao nibs en blauwe bessen.

Tip: gebruik bevroren banaan met warm weer

Smoothie bowl met rood fruit

Deze simpele smoothie staat binnen no time op tafel. Met maar drie ingrediënten ben je zo klaar.

Ingrediënten:

  • 150 gram rood fruit naar keuze, zoals bevroren bessen, aardbeien of frambozen
  • 250 gram (magere) kwark
  • Optioneel: één eetlepel honing

Giet je een mengsel in een mooi schaaltje en top je roze smoothie af met lekkere dingen die je in huis hebt. Wissel de superfoods eens af met gepofte boekweit, notenpasta of granaatappelpitjes.

Gezonde en lekkere smoothies

Het belangrijkste voor een goed smoothiebowl recept is dat je smoothie niet te waterig is en dat de structuur lekker dik en romig aanvoelt. De toppings maken je smoothie bowl helemaal af. Met een smoothie bowl is je ontbijt iedere dag een feestje.

Wil je ook smoothiebowl recepten maken? Ga je toch voor de makkelijke drinkbare smoothies? Of ontvang je liever kant-en-klare smoothies thuis? Bekijk dan hier ons aanbod.

Terug naar blog