blauwe besjes op elkaar gestapeld voor de smoothie

Wat zijn gezonde smoothies?

De beste ingrediënten voor een gezonde smoothie

Wat is een gezonde smoothie? Of zijn smoothies helemaal niet goed voor je? In dit artikel lees je alles over gezonde smoothies en gezonde ingrediënten met de beste keuzes voor groenten en fruit smoothies. In smoothies zitten veel vezels, antioxidanten en mineralen. Smoothies zijn een gezonde keuze dus.

Gezonde smoothies met veel fruit en vitamines

Een gezonde fruit smoothie bestaat natuurlijk uit veel vitamines uit fruit. Fruit, vooral banaan, is een goede basis voor smoothies. Door ‘s ochtends een fruit smoothie te maken met bijvoorbeeld banaan, kiwi of bevroren fruit krijg je direct een vitaminebom binnen, waardoor je meteen energie hebt voor de rest van de dag. Een gezonde smoothie is dus goed als ontbijt, als energierijk tussendoortje of als lunch.

Tip: schil fruit zoals appels, kiwi of peren niet. Juist in de schil zitten veel vitamines en andere voedingsstoffen.

Als je aan vitamines in fruit denkt, denk je misschien direct aan vitamine C. Maar naast vitamine C vind je bijvoorbeeld ook vitamine A en B11 terug in verschillende soorten fruit. Vitamine A is goed voor je huid en haar en vitamine B11 ondersteunt een goed immuunsysteem.

Gezonde smoothies met groenten

Een fruit smoothie is zoet en lekker, maar groenten toevoegen aan je smoothie is nog beter. Op deze manier krijg je weer hele andere vitamines en voedingsstoffen binnen. Daarnaast blijkt nog steeds dat we als Nederlanders structureel te weinig groenten eten. Door groenten toe te voegen aan je smoothie heb je in ieder geval ‘s ochtends of tijdens je lunch al een groot deel van de aanbevolen 250 gram per dag binnen.

Door af te wisselen met verschillende soorten groenten en fruit heb je een evenwichtig voedingspatroon. Gezonde opties om door je smoothie te doen zijn groene bladgroenten, komkommer (als je meer vocht in je smoothie wil), rode biet, avocado om je smoothie romiger te maken of bijvoorbeeld wortels.

Ook gember valt onder groenten en is supergezond én geeft een lekkere, pittige twist aan je smoothie. Zo is je smoothie extra healthy.

Vezels, antioxidanten en mineralen in smoothies

Smoothies zijn gezond omdat je naast vitaminen ook vezels, antioxidanten én mineralen binnenkrijgt.

Vezels

Vezels haal je vooral uit groene groenten, dus deze mogen niet ontbreken in je dagelijkse gezonde smoothie. Denk bijvoorbeeld aan bladgroenten zoals spinazie, boerenkool of andijvie. Ook in bananen zitten veel vezels.

Deze vezels zijn goed voor je stoelgang en stimuleren de groei van goede bacteriën.

Antioxidanten

Door specifieke ingrediënten toe te voegen, zorg je ervoor dat je extra antioxidanten binnen krijgt. Antioxidanten gaan vrije radicalen in je lichaam uit de weg. Vrije radicalen kunnen schade toebrengen aan cellen en weefsels. Oftewel: zorg voor superfoods in je smoothie. Bij superfoods kun je denken aan het hippe chiazaad, lijnzaad of kurkuma, maar denk vooral niet te moeilijk. Ook boerenkool, blauwe bessen, rode biet of kool bevat deze antioxidanten. Goede toevoegingen voor een gezonde smoothie dus.

spi

Mineralen

Vergeet ook de mineralen niet. Mineralen zijn voedingsstoffen zoals calcium, kalium of magnesium en worden niet door het lichaam zelf aangemaakt. Je haalt mineralen dus uit de voeding die je binnen krijgt. Door genoeg groenten toe te voegen én hiermee af te wisselen, zorg je dat je mineralenhuishouding op orde blijft. Mineralen zitten in groenten, maar ook in fruit.

Deze vezels, antioxidanten en mineralen vormen een enorme boost voor je immuunsysteem.

Voordelen van gezonde smoothies

Doordat er tientallen soorten groenten en fruit zijn om toe te voegen, zet je iedere dag een andere smoothie op tafel. Varieer dus lekker veel. Met zoveel groenten en fruit krijg je ook direct een groot deel van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnen. Daarnaast zijn er genoeg simpele smoothie recepten te vinden, zodat je binnen no time een verse en gezonde smoothie klaar maakt.

Dus: zijn smoothies gezond? Ja, smoothies zijn hartstikke gezond en passen perfect in een gezonde levensstijl.

Gezonde smoothies: gezonde sjakes

Zorg wel dat je altijd zelf je smoothies maakt. Zelfgemaakte smoothies zijn gezonder dan kant-en-klare smoothies uit de supermarkt. In de smoothies uit de supermarkt vind je vaak extra toegevoegde suikers. Totaal onnodig.

Onze smoothies zijn 100% vers, niet uit zakjes en binnen één minuut klaar. Bekijk hier ons aanbod.

Terug naar blog